Iskolánkban oktatott szakmák 

34 521 03 Gépi forgácsoló

A gépi forgácsoló feladata fémből, színesfémből és nemfémes anyagokból különféle (tengely, tárcsa, szekrényes és egyéb) geometriai kialakítású, többnyire gépiparban gyártott termékek alkatrészeinek részegységeinek forgácsoló gépeken történő elkészítése (gyártása) adott műszaki rajz, műhelyrajz alapján. Tevékenységét nagyfokú önállóság jellemzi, munkáját folyamatos irányítás nélkül szervezi, végzi és ellenőrzi.
A szakképesítéssel rendelkező képes: méréseket, vizsgálatokat végezni, alkatrészt gyártani, alakítani, javítani. Esztergálási, marási, fúrási, köszörülési, finomfelületi megmunkálásokat végezni. Vezérelt gépeken forgácsolási munkákat végezni, gyalulni, vésni, szerszámot élezni. Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat. Vállalkozási adminisztráció végzésére és minőségbiztosítási dokumentáció elkészítésére is képes. Képesítést kap a modern, számjegyvezérlésű /CNC/ gépek használatáról, programozásáról, számítógépes üzemeltetéséről. Ismereteket szerez az alkatrészgyártás tervezéséről, főbb módszereiről.
A gépi forgácsoló szakmára ráépülő CNC gépkezelő szakképesítés +1 év alatt megszerezhető. A gépi forgácsoló szakma ösztöndíjas, a hiányszakmák közé tartozik, ezért nagyon keresettek az ezzel a szakmával rendelkező szakemberek.34 521 06 Hegesztő

Napjainkban a fémek felhasználása sokoldalú, így összeállításuk minden napos igény. A szerelés sokféle módja közül egyre inkább előtérbe kerül a hegesztés, ezeket a kötésformákat ma már a gyakorlati élet minden területén megtaláljuk. Igen elterjedt és jól bevált módszer a törött, kopott gépalkatrészek hegesztéssel történő javítására, feltöltésére is. Tehát a hegesztés egy fontos gyártási technológia, ahol az eljárások száma igen nagy. A hegesztés egy olyan komplex feladat, mely megvalósításához több irányú alapismeret megszerzése szükséges. Az alapismeretek elsajátítása után, a hegesztő szakmához elengedhetetlen rajzi-, anyag-, és mérési ismereteket tanulhatja meg az, aki ezt a szakmát választja. A sokféle hegesztő eljárások közül, a leggyakoribbak részletes megismerésére nyílik mód a képzés során. A tanuló megtanulhatja a hegesztéshez szükséges alapanyagokat, gázokat, hegesztő berendezéseket és a munkavédelmi előírásokat. Az iskolai elméleti képzést a külső munkahelyeken biztosított gyakorlati képzés teszi teljessé. A szakma gyakorlását az egész világban egységes jelölési rendszer segíti, melynek elsajátítása lehetőséget nyújt arra is, hogy bárhol a világban ezzel a szakmával el lehessen helyezkedni.
A hegesztő szakma ösztöndíjas, a hiányszakmák közé tartozik.34 525 06 Karosszérialakatos

A mai világunkban a közlekedés egyre nagyobb teret kap, ezzel együtt a jármű parkunk egyre növekszik. A közlekedési szakmákon belül talán a karosszérialakatos a leglátványosabb és legsokoldalúbb munkát végzi. A karosszérialakatos a gépjármű technikai iparág egyik kiemelkedően fontos szakmája. A gépjárművek karosszéria elemeinek-, vázszerkezeteinek javításával, cseréjével foglalkozik. Javítja, ellenőrzi a gépjárművek biztonsági berendezéseit, az utastérben lévő ülések, biztonsági övek rögzítését. Ő végzi a jármű ajtók-, ablakok zárszerkezeteinek beállítását is.
Egy leendő karosszérialakatos tanulónak az alábbi készségekkel kell rendelkeznie: önálló munkavégzés, önálló döntéshozatal, szépérzék, kézügyesség.
Ajánljuk a képzést azoknak, akik szeretnének az autóiparban elhelyezkedni, látnak magukban elhivatottságot a fémek megmunkálásához, szeretnek újraalkotni vagy új dolgokat előállítani.34 543 02 Asztalos

Iskolánkban az asztalos képzés sok évtizedes múltra tekint vissza. A mai korban ez a szakma, mesterség, művészet egyesíti a több száz éves szakmai tapasztalatot a XXI. század technológiájával.
Az asztalos tanulók a három év alatt elsajátítják a szakmai elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztalatra is szert tesznek.
A képzés 8 szakmai modulba szerveződik, mely során megismerkednek a szakma egyedülálló alapanyagával, a fával és megmunkálási lehetőségeivel. A mai asztalosok már gépekkel dolgoznak, fontos ezek szakszerű, balesetmentes használatának ismerete. A beépített faanyag tartósságát és esztétikáját a felületkezelésnek köszönheti, ezekkel a technikákkal is megismerkednek tanulóink. A gazdaság igényeinek megfelelően a képzés része a munkajogi és vállalkozói ismeretek is.34 521 04 Ipari gépész

A fémipari szakmák közül a legszélesebb körű ismereteket az ipari gépész (régi nevén gépszerelő) szakma igényli. Az ipari gépész feladata az iparban használt gépek, berendezések javítása, karbantartása, az üzemszerű működésük biztosítása. E tevékenységgel összefüggésben alkatrész felújítási, szerelési feladatokat, beüzemelési és adminisztrációs tevékenységeket végez. Annak, aki ipari gépész szeretne lenni, jó áttekintő, rendszerező és absztrakt gondolkodásra való képességre és természetesen a fémek szeretetére van szüksége. Itt a kézi megmunkálás és a legkorszerűbb gépi technológiák segítségével számtalan látványos dolog készíthető.
Az ipari gépész szakma ösztöndíjas, a hiányszakmák közé tartozik.34 525 03 Járműfényező

A járműfényező szakember feladata a gépjárművek karosszériáinak javító és felújító jellegű felületkezelése, fényezése. Tevékenységét kézi és gépi fényezési technológiák alkalmazásával önállóan a járműkarosszéria felületkezelési előírásai szerint végzi. Tevékenységével a fényezési folyamat alkalmazásán keresztül részt vesz a technológiai folyamatok, a minőség és a munkabiztonság betartásában. Ez a munka mindenképpen olyan embernek való, aki szereti a járműveket és fontos számára, hogy azok szépek is legyenek. A munka nagyfokú koncentrációt és precizitást igényel, hiszen ha tökéletes eredményt szeretnénk, nem hibázhatunk a fényezés során.
A szakképesítéssel rendelkező képes: gépjármű karosszériák teljes körű fényezését, javítófényezését, díszítő fényezését végezni. Előkészíti a fém, fa, műanyag felületeket fényezésre. Technológiától függően képes festék és lakk előkészítését, színkeverést elvégezni, festés, fényezés, díszítőfényezés műveleteit elkészíteni. Polírozási műveleteket is végez. Munkaterület, eszközök és szerszámok karbantartásával, tisztán tartásával összefüggő tevékenységeket végez. Működteti a munkavégzéshez szükséges gépeket, berendezéseket, mérőeszközöket, betartja a biztonsági előírásokat.
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök: autófényező, dukkózó, felületlakkozó, fémfestő, fémmázoló, fémsavazó, fémszerkezet mázoló, fényező, fényező és mázoló, galvánfestő, korrózióvédelmi festő, lakkozó, fémnikkelező, polírozó, zománcoz, szobafestő-mázoló, faipari felületkezelő.
Ezzel a szakmával nem nehéz munkát találni, mivel az emberek mindennapi életének szerves része az autó, ma már egyre több fut belőlük; a gyártás folyamatos. A gyártási folyamat része a fényezés is, ezért a nagy autógyárakban keresettek a járműfényező szakemberek.34 582 03 Épület- és szerkezetlakatos

A szerkezetlakatos szakember műszaki rajzok és leírások alapján könnyű- és nehézfémszerkezetek műhelyszintű előgyártását, helyszíni összeállítását végzi. Csarnok- és épületszerkezetek, tartályok, kazánok szerkezeti elemeit készíti, illetve ezeket szereli, javítja. A szerkezeti elemek egymáshoz építését, kötését hegesztéssel, csavarkötéssel, szegecseléssel készíti, képzése során hegesztési ismeretekre is szert tesz.